STUIMIG

Regen, buien, harde regen, veel wind, zware windstoten. Na de sneeuw en de vorst van de voorbije weken, was het weer de afgelopen week gerust onstuimig te noemen. Met die sneeuw zaten de weersverwachters er trouwens wel een beetje naast; zelfs de sneeuwfronten van tegenwoordig zijn al niet meer te vertrouwen. Daardoor viel er in ons land gelukkig weer genoeg te mopperen – tenslotte het favoriete tijdverdrijf van veel landgenoten – op de NS uiteraard, het KNMI en allerlei weerapps. Maar ik weet inmiddels dat het toch net even anders ligt. Ik las namelijk op Internet dat de sneeuw werd veroorzaakt door – let goed op – de windmolens op zee die een koude poollucht het land in trekken. Ja, ik snap het ook niet helemaal, maar dat schijnt allemaal door de klimaatverandering te komen.

En daarom is het maar goed dat vorige week duizenden scholieren een dagje spijbelden om in Den Haag te kunnen demonstreren tegen de klimaatverandering. Waarschijnlijk met lood in hun schoenen, want daardoor moesten ze wel een hele dag onderwijs missen. En dat onder onstuimige weersomstandigheden; al bleef het gelukkig nog redelijk droog. Als licht cynische columnist vraag ik me dan wel meteen af af of het net zo druk zou zijn geweest als deze demonstratie op een zaterdagochtend had plaatsgevonden. Aan de andere kant zouden we deze dappere demonstranten dan geen klimaatspijbelaars kunnen noemen. En ik ben bang dat hiermee gelijk de eerste kandidaat voor het Woord van het Jaar 2019 bekend is. Ik nomineer hierbij het woord ‘klimaatspijbelaar’.

Als ik het dan toch over veranderingen in het klimaat heb, is het natuurlijk een kleine stap naar Piet Paulusma. Want ook hij beleefde een onstuimige week. En dat de weergoden Piet bijzonder goed gezind zijn, bleek wel uit het feit dat het weer zich spontaan aan zijn omstandigheden aanpaste. Al mocht dat ook wel een keer na 23 jaar. Hoe dan ook: Piet moet weg bij SBS6, want – zo zegt de zender – het is ‘tijd voor een nieuwe weervoorziening’. En daarvoor vliegt het mediabedrijf van John de Mol wederom twee mensen van RTL4 in: Dennis Wilt en Amara Onwuka. Nou ja, echt nieuw zijn die twee ook niet – want ze zijn ook al jaren op de televisie te zien – maar het gaat om het idee. Welk idee precies is me alleen niet geheel duidelijk. Iets met geen ‘campingzender’ meer willen zijn, geloof ik. Waarom Talpa vervolgens alle campingsterren van RTL wegkoopt, is mij een raadsel. Je kunt toch nauwelijks met droge ogen beweren dat ‘Ik Hou Van Holland’. ‘Wie Ben Ik?’ of willekeurig welk programma van – daar is ie weer – Gordon geen uitmuntend campingzendergehalte hebben. En nee, ik ga ‘campingzender’ niet nomineren voor ‘Woord Van Het Jaar’; blijkbaar wordt deze term al sinds 2001 gebruikt.

Met Piet Paulusma hoef je trouwens ook geen medelijden te hebben, want hij schijnt na 23 jaar voorspellen bijna miljonair te zijn. Iets wat Arjen Lubach met één aflevering van ‘Zondag Met Lubach’ – dus binnen een week – overigens met gemak zou kunnen overtreffen. Voor 5 miljoen per aflevering zou hij namelijk een overstap naar SBS6 serieus overwegen. Laten we hopen dat het er niet van komt, want dat zou zeker de onstuimigste klimaatverandering tot nu toe betekenen.



© 2019 – Peter Ludikhuize


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


STUIMIG

Column: Hokplicht

Nog even geduld...

Mijn nieuwe boek komt eraan

FAN-TASTISCH

MISVERSTANDIG