MISVERSTANDIG

‘Iets dat je anders had begrepen dan een ander, waardoor er iets misging’. Met andere woorden: een misverstand. Grote en kleine misverstanden liggen constant op de loer in ons dagelijks leven. Zo denk ik tegenwoordig bij het zien van gele hesjes automatisch aan groepen mensen die protesteren tegen… nou ja, tegen zo ongeveer alles: de brandstofprijzen, hoge accijnzen, het zorgstelsel, de pensioenleeftijd, het immigratiebeleid en onze altijd goedlachse premier Mark Rutte. Dat het ook behulpzame verkeersregelaars kunnen zijn of personeel van een veerboot – om eens wat te noemen – komt amper nog in me op.

De protesterende variant komt uit Frankrijk, waar ze les gilets jaunes worden genoemd. Wat me gelijk op een ander misverstand brengt, namelijk de term après-ski. Nu is er bij mij niet al te veel blijven hangen van Franse les, maar dit is ontegenzeggelijk Frans. Leg mij dan eens uit waarom het après-skiën onlosmakelijk verbonden lijkt aan Oostenrijk. Ze kunnen best veel in Oostenrijk, maar Frans spreken hoort daar volgens mij echt niet bij. Waarom dan niemand op de term nach-ski is gekomen, is mij een volslagen raadsel. Hoewel het mij misschien niet zou moeten verbazen, als het niveau van de après-ski muziek een graadmeter is voor het intellectuele vermogen van de gemiddelde Oostenrijker.

En we blijven nog even in Oostenrijk. Een Nederlandse man wilde laatst in een Oostenrijkse kroeg op de foto met Gerard Joling. Die zag zijn kans schoon en zoende de man vol op de mond. De man was daar niet van gediend, want zo zei hij: “Ik heb gewoon een vriendin en een kind thuiszitten en normaal werk." Vooral het woord ‘gewoon’ valt mij op in de voorgaande zin. Je kunt je natuurlijk afvragen wat er dan ‘gewoon’ is aan het feit dat hij zonder vriendin en kind in Oostenrijk zit of dat hij met Gerard Joling op de foto wil. Ook zijn antwoord op de vraag of hij stappen gaat ondernemen is interessant: "Daar laat ik me nog niet over uit. Als het bij een vrouw was gebeurd, dan was het een heel ander verhaal geweest." Met andere woorden: dan had hij het waarschijnlijk ‘gewoon’ gevonden. Gerard en zijn management houden het op een ongelukkig misverstand.

Verreweg het grootste misverstand van de laatste tijd, komt uit een onlangs gehouden onderzoek. Een studie uitgevoerd in de Verenigde Staten concludeerde namelijk dat de leeftijd waarop de gemiddelde man zich volwassen voelt – en zich als zodanig gedraagt – wordt geschat op 54 jaar. Een snelle rekensom leert dat ik dus inmiddels drie jaar volwassen ben. Ik wil dit meteen met klem tegenspreken. Al was het alleen maar omdat ik zelf wel bepaal of en wanneer ik volwassen ben. De onderzoekers beweren verder dat ‘onzekerheden met betrekking tot het uiterlijk, de angst om hun haar te verliezen en belangrijke stappen vooruit te zetten, invloed hebben op het leven van een man tot de leeftijd van 54 jaar’. Wat is er mis met mijn uiterlijk (niet allemaal tegelijk)? Daarnaast word ik niet kaal, hooguit grijs. En die belangrijke stappen vooruit zijn blijkbaar helemaal langs mij heen gegaan.

Daarnaast wist een kennis mij afgelopen weekend te vertellen dat die onvolwassenheid ons mannen nu juist zo leuk maakt. Al moet ik hier direct aan toevoegen dat het om een vrouwelijke kennis gaat die vervolgens moeiteloos het woord onvolwassen zag als synoniem voor kinderachtig. Ik houd het voorlopig even op een ongelukkig misverstand.



© 2019 – Peter Ludikhuize


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


MISVERSTANDIG

Column: Hokplicht

Nog even geduld...

Mijn nieuwe boek komt eraan

FAN-TASTISCH

MISVERSTANDIG